3 Aralık 2014 Çarşamba

ÇOCUKLARI KIŞ ENFEKSİYONLAINDAN KORUYACAK ÖNERİLER


ÇOCUKLARI KIŞ ENFEKSİYONLAINDAN KORUYACAK ÖNERİLER


Kış mevsiminde yaşanan soğuk havalara ve kapalı mekanlarda daha çok zaman geçirmeye bağlı olarak farenjit, larenjit, sinüzit, orta kulak enfeksiyonu, bronşit, bronşiolit ve zatürre gibi hastalıkların görülme sıklığında artış meydana gelmektedir. Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücut daha fazla enerji harcamaktadır. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut direnci düşerek, enfeksiyonlara yatkınlık artmaktadır. Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesinde yarar vardır.

Giyime özen gösterilmeli, soğuktan koruyacak biçimde giyinilmesinin yanısıra aşırı terlememeye dikkat edilmelidir.

Öğünler muntazam yenilmeli, sabah kahvaltılarına ve enerji verecek mevsim meyve ve sebzelerine de ağırlık verilmelidir. Özellikle vücudun yapıtaşları olan proteinler bağışıklığın güçlendirilmesinde önemlidir.

El yıkamaya çok özen gösterilmeli, kapalı alanlarda veya kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra mutlaka eller yıkanmalıdır.

Eşyaların ve odaların havalandırılmasına dikkat edilmelidir.

Hastalanan çocukların erken dönemde doktor kontrolünden geçirilerek, okula gitmesinde bir mahsur olmadığı tespit edilmeli, gerekirse erken tedavi başlanmalıdır.

Kalabalık ortamlarda yaşayan ve bu ortamlarda bulunan çocuklara grip aşısı yapılması doktor kontrolünde uygun görülürse yapılabillir.

Hastalık döneminde beslenme, vitaminler ve bağışıklık sistem güçlendiricilerle desteklenebilir.



Dr. Sabahat Karakaşlılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder