18 Aralık 2014 Perşembe

Adenovirüs

Adenovirüs, doğada yaygın olarak bulunmakta ve insanlarda birçok enfeksiyona neden olmaktadır. Özellikle göz, akciğer, bağırsak, idrar yolları, beyin ve nörolojik sistem enfeksiyonlarına yol açmaktadır.
Adenovirüsler, insanlarda hastalık yapan 47 farklı serotipi olan DNA virüsleridir. Tip 40 ve 41 nadiren tip 31 gastroenteritle ilişkili bulunmuştur. Enterik adenovirüs tiplerinden tip 40 ve 41 çok yaygın olup, ishal salgınlarına yol açar. Yaz aylarında adenovirüs etken olarak daha çok karşımıza çıkmaktadır . Havadan solum yolu ile gıdalarla, dış ortamlardaki temaslar sonucu eller yolu ile bulaşmaktadır. Virüs dış ortama dayanıklı olduğu için uzun süre canlı kalmaktadır.inkübasyon süresi 3-10 gündür. Belirtisiz enfeksiyon sıktır ve hastalığın ardından belirtisiz virüs atılımı haftalarca sürebilir.
Adenovirüs bebeklerde, yaşlılarda ve immün sistemi zayıf olan kişilerde ciddi ve ölümcül hastalıklara sebep olmaktadır. Okullarda, yurtlarda, kreşlerde, huzur evlerinde yani kalabalık ortamlarda salgınlara neden olmaktadır.
Adenovirüs her yaş grubunda hastalık etkeni olabilir. Ancak yapılan çalışmalarda adenovirüs enfeksiyonu en sık 2 yaş altı çocuklarda saptanmıştır. Gastroenteritin viral
etkenlerinin  belirlenebilmesi, özellikle kliniğinin ağır seyrettiği süt çocuklarında tedavi yaklaşımında yardımcı olup, gereksiz yere antibiyotik kullanımını da engelleyecektir.
 
DR. SABAHAT KARAKAŞLILAR
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder