11 Şubat 2015 Çarşamba

KABIZLIK VE GAZ SANCISI

KABIZLIK VE GAZ SANCISI
Bugün sizlere sadece bebeklerin ve çocukların değil, tüm bireylerin zaman zaman karşılaştığı bir sorundan bahsetmek istiyorum.
Barsak alışkanlıkları tüm bireyler için önemli olan vücut fonfsiyonlarından biridir. Beslenme ve sindirim, ağızdan başlar ve barsaklarda sindirildikten sonra anal yolla posa olarak dışarı atılımla son bulur. Sindirimin herhangi bir yerinde meydana gelen aksaklıklar ile kabızlık meydana gelebilir.  
Kabızlık ve gaz sancısı, bebeklerde ve çocuklarda sık karşılaşılan bir sorundur. Büyüme döneminde bebeklerin karın içi organlarındaki büyümeden ve sinirsel gelişiminden kaynaklanan gaz sancısı, hepimizin bildiği diğer bir deyişle kolik ağrıları, kendini kabızlık olarak gösterebilir. Sadece anne sütü alan bir bebek aslında kabız olmaz, çünkü anne sütünün hazmı çok kolaydır. Sadece anne sütü alan bebekler her emdikten sonra kaka yapabildikleri gibi, 10 güne kadar kaka yapmadan durabilirler. 10 günlük bekleme sürecinde bebeğin herhangi bir yakınmasının olmaması gerekir. Eğer, karın şişkinliği, kusma, karın ağrısı gibi belirtiler varsa mutlaka hekime muayene olması gerekir. Eğer bebeğiniz anne sütü ile birlikte formül mama ile besleniyorsa, barsakların düzeni farklı proteinlere alışkın olmadığından uzun süre kaka yapmama durumunu daha fazla yaşayabilirsiniz.  Bu gibi durumlarda ve 10 günü geçen kaka yapmama durumlarında bebeğe müdahale edilebilir. En bilindik yöntem makat bölgesine uyarı vermektir. Bununla birlikte probiyotik damlalar da işe yarayabilir. Annenin beslenme alışkanlığına dikkat etmesi, gaz ve kabızlığının olmaması da bebeklerin kabızlığını önlemede etkili olabilir. Kabızlık genellikle ek gıdalara geçtikten sonra ve barsaklar kendi büyümesini tamamladıktan sonra düzelmeye başlar. Ailede, özellikle anne tarafından kalıtılan ailesel kabızlık varsa ileri çocukluk döneminde de kabızlık ve gaz sancıları devam edebilir. Bu durumlarda beslenme alışkanlıkları, bol sebze ve liften zengin beslenme, karbonhidrat alımının kısıtlanması ve bol su ile barsak düzeni dengelenmeye çalışılabilir.
 
DR. SABAHAT KARAKAŞLILAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder