1 Şubat 2015 Pazar

Damak tadı ve yedirilmemesi gereken gıdalar

Damak tadı ve yedirilmemesi gereken gıdalar
Tanıdığım bütün anneler çocuklarının damak tadı olmasını istiyor ve bunu geliştirmek için türlü denemelerde bulunuyor ve bana danışıyorlar. Bazı besinler allerjik yapıda olduğundan, bazıları ise tehlike yarattığından belirli bir süre yemek yelpazesinde olmaması gerekiyor. İşte yedirilmemesi gereken gıdalardan bazıları; 

İnek sütü ve yumurta beyazı: Bu iki gıda 1 yaşından önce besin tablosunda yer almamalıdır. Allerjik reaksiyonlar, mide sindirim sorunları, ciltte atopik lezyonlar görülebilir. 

Çiğ ve sert sebzeler, yapışkan maddeler: Yeni çıkan dişler ile kontrolsüzce parçalanan gıdalar nefes borusunu tıkayabilir. 

Her türlü kuruyemiş: Kesinlikle 3 yaşına kadar çocuklarımızın eline verilmemelidir. İyice öğütülerek gıdaların içine karıştırılabilir. 

Bal: Botulismus toksini içerebileceğinden 1 yaşından önce verilmemelidir. 

Kafeinli gıdalar: Uyku bozukluklarına neden olabilir. Gün içinde de aşırı reaktif olabilir. 

Meyve suyu: Günde 150 ml fazla meyve suyu yüksek oranda şeker içermektedir. Çocukların tüm gün acıkmadan faaliyet göstermesine neden olabilir. 

Kabuklu deniz ürünleri ve civa içeriği yüksek olabilecek balıklar: Özellikle deniz ürünleri yüksek derecede allerjendir. Ailede allerji öyküsü varsa dikkat edilmelidir. Köpe balığı, kılıç balığı, uskumru yüksek oranda civa içerdiğinden yedirilmemelidir.  Barbunya, tekir, mezgit, sardalya, hamsi, lüfer ve somon içerdikleri civa oranı düşük olduğundan haftada 1 kez tüketilebilir. 

Hepimizin damak tadının gelişmesi ve değişmesi için zamana ihtiyacımız olduğunu unutmadan, yedirilmemesi gereken gıdalardan sakınarak güzel günler geçirmenizi dilerim. 

DR. SABAHAT KARAKAŞLILAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder