9 Nisan 2015 Perşembe

İki yakın arkadaş, D vitamini ve Kalsiyum

Güneşli havalara kavuşacak olmamız ile birlikte, popüler olan iki yakın arkadaş vitamin ve mineralimiz, D vitamini ve Kalsiyum hakkında kısa bir hatırlatma yapmak istiyorum.
 D vitamini
Bebeklerin ilk yaşı fiziksel gelişim açısından çok önemlidir. Anne sütü ile beslenen her bebek sağlıklıdır. Anne sütünde yetersiz olan tek vitamin D vitaminidir ve dışarıdan takviye edilmesi gereklidir. Bebeklerin günde 400 İU D vitaminine ihtiyacı vardır. 
Kalsiyumun barsaklardan emilmesini, kan dolaşımına geçmesini, kemiklere yerleşmesini sağlayan D vitaminidir. Günlük ihtiyacın %10'undan azı gıdalar ile alınır. Geri kalanı da güneş ışınları ile deriden sentez edilir. Bunun için çıplak tenin güneş ışınları ile temas etmesi gerekir. Cam arkasından, giysiler ile veya güneş koruyucu kremler ile güneş banyosu cildimizden D vitamini sentezi için yeterli değildir. Bebeklerin uygun havalarda, başında şapka olacak şekilde elleri ve ayakları çıplak olarak 10-15 dakika güneşe çıkarılmaları, D vitamini sentezi için yeterlidir. 
Yumurta sarısı, karaciğer, yağlı balıklar, balık yağı, tereyağı D vitamini içeren besinlerdir. 
Kalsiyum
Vücuttaki kalsiyum dengesi, hormonlar ve enzimler ile farklı organlarda ayarlanır. Günlük ihtiyacımız kadar alınan kalsiyum ile bu denge bozulmadan ilerlemektedir. 
Ortalama bir erişkin vücudunda 1200 gram kalsiyum vardır ve bunun %99'u kemiklerdedir. Kalsiyum, kalp kasının ve diğer tüm kasların kasların kasılmasında görevlidir. 
D vitamini vücutta kalsiyum emilimi için önemli bir vitamindir. 
Ortalama bir diyetle günde 400-1000 mg kalsiyum alınır. Doğal kalsiyum kaynakları arsında; süt ve süt ürünleri, badem, fındık, ceviz, lahana, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasülyesi, şalgam, incir, yulaf sayılabilir. 
Kan kalsiyum düzeyinin düşük veya yüksek olması değil, ortalama kan düzeyinde olması istenir. Düşüklüğünde kasılmalar, uyuşukluklar, yüksekliğinde ise dokularda kiraçlenmeler meydana gelebilir. 
Anne sütünde yer alan kalsiyum, içeriğindeki diğer vitamin, mineral ve elementler sayesinde barsaklardan tam oranında emilerek kemiklere yerleşir. Anne sütü ile beslenme bittikten sonra da, günlük olarak doğal kalsiyum kaynakları ile yeterli oranda beslenme ile bu dengenin devam etmesi önemlidir. 

1-3 yaş arasında 500 mg
4-8 yaş arasında 800 mg
9-18 yaş arasında 1300 mg günlük kalsiyum ihtiyacı vardır. 

1 orta boy su bardağı sütte 300 mg
1 orta boy kase yoğurtta 400 mg
50 gram beyaz peynirde 250 mg
1 orta boy kase pişmiş ıspanakta 245 mg
1 orta boy kase pişmiş barbunyada 280 mg
100 gram bademde 270 mg kalsiyum vardır. 

Bebeklerimiz ve çocuklarımız için hazırladığımız öğünleri, yoğurt ve taze meyveler ile, sütlü veya yoğurtlu çorbalar, krepler, omletler ile, her türlü koyu yeşil yapraklı sebzeler ile zenginleştirerek, iki yakın arkadaş kalsiyum ve D vitamini açısından yeterli ve dengeli bir beslenme sağlamış oluruz. 
Bol güneşli, sağlıklı günler dilerim. 

DR. SABAHAT KARAKAŞLILAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder